Sala medievală

Sala Medievală din cadrul localului Crama Veche conține pagini din istoria veche a orașului. O seară de ședere în acest loc te face să te simți bine într-o atmosfera ce o reproduce pe cea de pe vremea când viața orașului era centrată în jurul meșteșugarilor, a breslașilor. Replicile steagurilor si stemelor breslelor precum și mobilierul adecvat te duc în lumea de odinioară.

Prima mențiune documentară a Bistriței datează din anul 1241. Bistrița este atestată documentar prima oară in anul 1264 și își datorează într-o măsura covârșitoare geneza și caracteristicile fizice colonizării germane medievale. Din 1353 Bistrița are dreptul de a ține târg anual de 15 zile și primește dreptul de a poseda pecete proprie (capul de struț încoronat cu potcoava de aur în cioc), care era și o confirmare a ocupațiilor cele mai importante-meșteșugăritul si comețul.

Orasul vechi avea 18 turnuri și bastioane apărate de mestesugarii orasului grupati in bresle.Principalele bresle erau: Breasla Dogarilor, Aurarilor, Croitorilor, Pietrarilor, Cositorilor, Tăbacarilor, Frânghierilor, Fierarilor, Armurierilor, Pielarilor, Blanarilor etc.

În acea perioada Bistrița a devenit unul din cele mai importante orașe din Transilvania, alături de Sighișoara și Sibiu.

Istoria orașului celor 18 turnuri este spiritul Sălii Medievale din Crama Veche.